torstai 11. lokakuuta 2018

Torstai on Leivontapäivä!


Omenan,kanelin maku ja puolukkarahkan kirpeys ja  vaniljan ihana tuoksu kuuluu minun mielestäni ehdottomasti syksyyn.... Ennen syksyä yleensä kerään monta litraa mustikoita ja puolukoita, ostan mansikoita torilta ja hankin itsekasvatettuja omenoita jostakin... Tänä vuonna sain omenat poikaystävän äidiltä. Nyt on ihanaa leipoa itsekeräämistään ja hankimistaan marjoista ja hedelmistä kun niitä ei enään saa muualta kuin kaupan kylmähyllystä ja hedelmäosastolta. Syksyisin/ joulun aikaan minusta yleensä tuleekin  ahkera leipoja 

Minua on nyt viikon kiusannut aivan järkyttävä flunssa ja sen takia olen ollut sairaslomalla tämän viikon,on ollut vaikeaa olla tekemättä mitään kun on kovasti tehnyt mieli askarella, Leipoa ja tehdä kaikkea jouluista. Tänään  kuitenkin  päätin että sairasteleminen riittää ja leivoin omenapaistosta ja tein sen seuraksi viellä vaniljakastiketta ja puolukkarahkaa.

ohjeet puolukkarahkaan löysin valion sivuilta ja omenapaistoksen ja vaniljakastikkeen ohjeen nappasin K-Ruoka kaupan sivuilta mutta lisään ne viellä erikseen tänne :)



PUOLUKKARAHKA
 (itse tein isommalla määrällä tämän)

2 dl kuohukermaa.
250g (yksi purkki) maitorahkaa.
200 g (4 dl) Puolukkasurvosta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

VALMISTUSOHJE

vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää sekaan maitorahka, puolukkasurvos ja sokerit.
itse keitin pakastetuistapuolukoista "survoksen" ja jäähdytin sen ennenkuin lisäsin sen kuohukermamaitorahkaseoksen joukkon.

**************************************

OMENAPAISTOS 

1 kg happamia omenota tai valmiita omenalohkoja.
1 tl kanelia
vaniljasokeria 
½ sokeria
100g voita tai margariinia
3 dl  kaurahiutaleita

VALMISTUSOHJE

kuori ja lohko omenat ja lado ne vuokaan. Ripottele päälle kanelia ja sokerit.
Sulata voi ja sekoita joukkon kaurahiutaleet.
Lisää voikaurahiutale seos omenaviipaleiden päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 min eli kunnes omenalohkot on pehmmennyt

**************************************
VANILJAKASTIKE

4 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria (itse pistin paljon enemmän)


VALMISTUSOHJE

Sekoita kylmässä kattilassa keskenään maito, muna ja perunajauhot. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Ota kattila pois levyltä jäähdytä ja lisää sokeri ja vaniljakastike. Tarja kastike haalean kaura-omenapaistoksen kanssa.



Mukavaa Torstaita kaikille.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Piristä minun päivääni kommentilla! :)